Koli Nasıl Üretilir ?
- Bünyamin YILDIZ
- 16 Ara 2021
- 2 dakikada okunur
1871 yılından günümüze kadar teknolojik gelişmeler sağlansa da koli üretimi uzun süredir aynı mantık tekniği ile üretilmektedir. Gelişen teknoloji ile makinalar daha seri hale gelmiştir.
Koli dediğimiz meteryalin hammaddesi kağıttır. Koli üretiminde kullanılan temel 3 çeşit kağıt yer almaktadır. Aşağıdaki görsellerde koli üretiminde kullanılan kağıt bobinler yer almaktadır.

*** 1 Bobin 1,5 - 3 ton arasında gelmektedir.
Kağıt bobinler oluklu mukavva hattı dediğimiz 120-180 metre uzunluğundaki komplike hatlarda işlenerek oluklu mukavva ya dönüşmektedir. Oluklu mukavva hattı iki düz kağıdın arasına ondüle diye tabir edilen kıvrımlı ve oluklu kağıdı nişasta ile yapıştırarak istenilen ölçülerde kesme işlemini sağlayıp levha üretmekdir. Yavaş yavaş sona geliyoruz :) Aşağıdaki görselde oluklu mukavva hattının görselini görebilirsiniz.

*** . Görseldeki makina 165 metre uzunluğundadır.Kağıt bobinler gördüğünüz gibi makinanın altında yer almaktadır.

Oluklu hattını büyük bir geminin makina dairesi olarak düşünebilirsiniz, çalışanların herbiri kordineli ve iletişim halinde olması gereklidir. Yapılacak üretimler bir gün önceden netleştirilir ve gerekli kağıt stokları kontrol edilerek üretime start verilebilir. Aşağıdaki görselde oluklu hattından çıkmış ürünlerin görseli yer almaktadır.

Ürünler boy ve en olarak istenilen ölçülerde kesildikten sonra paletlere ürün kartları ile yüklenmektedir.

Koli üretimi nasıl yapılır sorusunun henüz yarısına gelebildik, Kolinin kullanım amacı doğrultusunda hangi kalınlık ve mukavemette olması gerekiyorsa verilen hammadde siparişi oluklu mukavva hattından üretildiğini varsayalım. Üstteki resimde paletler üzerinde duran kartonlar koli makinesine doğru ilerlemektedir.
Koli üretimi için gerekli baskı klişeleri ve boyalar hazırlandıktan sonra koli makinesinde yarım saatlik bir ayar yapılır ve istediğiniz baskı , ölçü ve kalitede koliler üretim için son prosese hazırlanmaktadır.
İstenilen özelliklerde koli üretimi tamamlanıp paletleme ve streçleme yapıldıktan sonra paketleme yapılacağı fabrikanın yollarına düşer ve içine girecek ürün arkadaşı ile beraber hedeflenen yere kadar ürüne arkadaşlık eder. Sonra tekrar koli olmak için geri dönüşüm sürecine girer.

Geleceğimize sahip çıkmak ve daha yaşanılabilir dünya için geri dönüşüme gerekli değeri gösterelim. Basit bir koliyi üretmek için yapılan büyük organizasyonlar ve süreçlerin sadece küçük bir bölümünü aktarmaya çalıştık.
Okuduğunuz için teşekkür ederiz :)
Comments